ט"ו בשבט 9 סודות קבליים שיעזרו לכם
לצמוח אישית ורוחנית

מה אנחנו
בעצם חוגגים?

ט"ו בשבט הוא ראש השנה לאילנות וגם לנו, בני האדם, יש ראש שנה משלנו. לפי חכמת הקבלה, האילן מסמל אותנו, כשהחלטנו לצמוח מבחינה פנימית ורוחנית. כמו שהעץ זקוק לקרקע פורייה ואור כדי לצמוח, כך גם אנחנו זקוקים לסביבה תומכת ולתהליכים פנימיים שיבשילו לפירות מתוקים.
חכמת הקבלה מדגישה את המחזוריות שבטבע ואת ההקבלה שלה לחיי האדם. כפי שהעץ מתחדש בכל עונה, גם האדם עובר שלבים של צמיחה, התחדשות ונשירה.

בט"ו בשבט אנחנו מוזמנים להתבונן פנימה ולשאול, אילו ענפים בחיינו כבר יבשו ויש להניחם מאחור? מה "העלים הנושרים" שתרצו לשחרר? אילו שורשים זקוקים לחיזוק? אילו פרויקטים או חלומות חשובים לכם? ומה הם ה"פירות" שאתם שואפים להניב השנה? שאלות אלו ייתנו לכם כיוון טוב להמשיך לצמוח ולפרוח.
"אין כל חדש תחת השמש", באמת?
הפסוק מהתורה שהפך לשיר ידוע, בעצם מרמז על המסע הפנימי של האדם לצמיחה. אם נתבונן בדרכו של העץ לצמוח נכון טוב, נלמד גם על הדרך שלנו לצמוח ולפרוח בכל המובנים:
arrow_backהשורשים מסמלים את החיבור לאדמה ולערכים הבסיסיים שעלינו לדבוק בהם על מנת להחזיק אותנו יציבים פיזית ורוחנית.
arrow_backהגזע מסמל את המסע שלנו, התהליך שאנחנו עוברים במהלך חיינו, כולל האתגרים והצמיחה.
arrow_backהענפים והפירות הם תוצאות ישירות של העשייה שלנו. העשייה מתבטאת במעשים, במחשבות ובעיקר בכוונות הפנימיות שלנו. ככל שהכוונות והמעשים שלנו יהיה יותר לטובת הזולת והעולם, כך הענפים יהיו יותר חזקים והפירות יותר בריאים וטעימים כמובן.
והנה קליפ קצר על הדרך להתפתחות רוחנית ואישית:
לקליפ "כי האדם
עץ השדה"
(דברים כ', י"ט) מה זה
אומר?
החיים הם מסע
מתוק-מריר, שמוביל
אותנו אל האור
לפעמים החיים מובילים אותנו למקומות מרים וחשוכים. למה? המקובלים כותבים כי רק על ידי גילוי המקום המר והחשוך, נוכל להבין ולהעריך את המתוק והמואר. גם קליפת הפרי היא מרה, אבל היא שומרת על הפרי עצמו ומגינה עליו. המרירות היא בעצם חלק חיוני במסע שלנו, לאו דווקא כמכשול שיש להתגבר עליו, אלא כלי להבחין בטוב. אז תזכרו שמאחורי כל חושך מסתתר האור שרק רוצה שתגלו אותו. או במילים אחרות, "מעט מן האור, דוחה הרבה מן החושך" (רבנו בחיי, "חובות הלבבות").
איך משנים
גורלות?
אל לנו לחשוב שגורלנו ועתידנו נחתם בגלל דברים שעשינו בעבר. כשם שהטבע מתחדש, גם האדם נולד מחדש בכל רגע, ובכל רגע הוא יכול לשנות את עתידו וגורלו אם יחליט על כך. יותר מכך, חכמינו כותבים כי "יש אדם הקונה עולמו בשעה" (מסכת עבודה זרה י"ז, ע"א), הכול תלוי ברצון ובכוונה.

בין האדם והטבע -
הדרך לזרוע
שינוי גדול
ט"ו בשבט מזכיר לנו גם את הכוח החיובי שקיים בטבע. הזרע שאנחנו נוטעים באדמה מסמל את הפוטנציאל האדיר שקיים בנו לצמיחה ושגשוג. אבל השגשוג הזה לא יכול להתרחש לבד, הוא תלוי גם במערכות היחסים שלנו עם הסביבה. כדי שהזרע הזה ינבוט ויצמח לעץ שנותן חיים, ובהמשך אף יניב פירות, הוא זקוק לסביבה הרמונית. סביבה של תמיכה וערבות הדדית בין בני האדם. כשתתפשט בינינו התפיסה והרוח הזו, היא תחלחל כמו מים חיים אל כל המערכות החברתיות שלנו ואלו יניבו פירות, כמו ביטחון אישי ברחובות, צמצום פערים חברתיים, כלכלה שוויונית, מערכת בריאות שדואגת לכולנו וחינוך ערכי.

עץ החיים ועץ הדעת
במה אתם בוחרים?
עץ החיים מסמל את הבחירה בחיים של נתינה, חיבור ואיזון. עץ הדעת לעומתו, מייצג את הנטייה של האדם להתמקד בעצמו, לבחור ברצונות האגואיסטיים ובהבנה שכלית בלבד. ט"ו בשבט מזכיר לנו שהבחירה בין שני העצים לא נגמרת, זו עבודה יומיומית שבה אנחנו מחליטים אם נצמיח חיבור חדש עם האנשים סביבנו או נישאר מחוברים אך ורק לעצמו, או במילים אחרות, מנותקים. במה אתם בוחרים?

הכוח שאי אפשר
בלעדיו
העצים מחוברים זה לזה דרך שורשיהם, ומשתפים ביניהם מים וחומרים מזינים. מחקרים מראים שהם אפילו מתריעים זה לזה מפני מזיקים ופגעים נוספים. ט"ו בשבט זו תזכורת עבורנו על השורשים המשותפים לכולנו, בני האדם, ועל כך שהחיים הטובים של כולנו תלויים בקשר הטוב בינינו. המקובלים כותבים שדווקא מתוך החיבור נמשכת תכונת ההשפעה, שמאפשרת לנו להתפתח מעל לטבע האגואיסטי שלנו. בטבע וגם בנו, החיבור הוא המפתח לצמיחה.
בין שמים לארץ
איפה אתם?
עדיין סקרנים להבין יותר על משמעות
הפנימית של החג?
אתם מוזמנים לשיחה אישית עם
הרב ד"ר מיכאל לייטמן על משמעות החג:
לצפייה השורשים שלנו נטועים עמוק באדמה, אך מטרתנו על פי חכמת הקבלה, היא לצמוח למעלה, לכיוון השמיים, לממש את המהות הפנימית שלנו המתבטאת בחיבור בין העולם הגשמי והרוחני. ט"ו בשבט מזכיר לנו שאיזון בין השניים הוא המפתח לחיים מלאי משמעות ושמחה.
לעוד תובנות
רוחניות על
ט"ו בשבט,
כנסו לאתר שלנו:
לאתר לשיתוף
Skip to content